Rotary... A cselekvő humanizmus.E gondolat jegyében világszerte 33 ezer – ebből Magyarországon 49 – Rotary Club működik. A szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club elkötelezett tagjai támogatásával 2011 júniusában elkezdődött egy új klub szervezése. Ennek célja a Rotary szellemiségének szélesebb körű megismertetése, a jótékonysági aktivitás erősítése, a Szeged környékén az elmúlt évtizedekben mind gazdasági, mind kulturális értelemben megerősödött térség, a Homokhátság értelmiségének, vállalkozóinak segíteni akaró polgárainak egy új Rotary Clubba integrálása.

A kezdetben Rotary Homokhátság Kerekasztal néven működő Rotary Club Mórahalom kétéves előkészítő munka eredményeként 2013. június 26-án vált hivatalosan a nemzetközi világszervezet részéve. A klub célja, hogy a Rotary hagyományos alapelvei mentén, ugyanakkor a helyi társadalmi-gazdasági sajátosságokhoz igazodva, a Homokhátságon – mint az Európai Unió és Magyarország egyik legelmaradottabb régiójában – tevékenykedve segítő támogatást nyújtson a szociális védőhálón áteső, hátrányos helyzetű, vagy önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került embertársaknak.

A Rotary

A Rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. A tagok szakmai és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek és arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék.

A Rotary célja segítőkészség a mindennapi életben: „Szolgálat mindenek felett“. Ezt a célt a következő utakon igyekszik elérni:

 • a barátság ápolásával, ami alkalmat ad hasznosnak bizonyulni,
 • a magán- és hivatásos életben a magas etikai alapelvek, valamint minden, a közösség számára hasznos tevékenység értékeinek elismerése által,
 • a tagok felelősségteljes magán-, hivatásbeli és nyilvános tevékenységének támogatásával,
 • a jó szándék ápolásával, amely a népek közötti megértést és békét szolgálja.

A magas etikai alapelvek alkalmazásának és betartásának bevált mércéje a négy kérdés próba. A rotarysta magánéletében és hivatásában mindenkor szem előtt tartja, hogy amikor valamit gondol, kimond vagy cselekszik, az:

 • Igaz-e?
 • Tisztességes-e minden érintett számára?
 • Elősegíti-e a barátságot és a jóakaratot?
 • Javát szolgálja-e minden érintettnek?

 

Rotary a világban

A Rotary International szervezetén belül világszerte 1,2 millió rotarysta vallja magáénak és bizonyítja nap mint nap a „Szolgálat mindenek felett” elvet. A Rotary International klubtagság olyan Rotary klubok szervezését és működését jelenti, amelyek a Rotary International Alkotmány és Alapszabály alapján működnek. Amikor egy klub megkapja a Rotary International klubtagságot, egyben kötelezettséget vállal arra, hogy elfogadja az Irányadó Rotary Klub Alkotmányt.

Rotary Magyarországon

A disztrikt egy olyan Rotary klubok által alkotott csoport, amely egy adminisztratív célok által összekötött földrajzi területen helyezkedik el. Egy Rotary disztrikt kizárólag azért létezik, hogy segítse az egyéni Rotary klubokat abban, hogy elérjék a Rotary Célját és nem szabad csökkenteniük a Rotary klubok és az egyéni Rotary tagok által nyújtott szolgálatokat.

A 48 magyarországi klub az 1911-es disztrikt irányítása alatt folytatja működését.

Az Egyesület alapadatai

Neve: Rotary Club Mórahalom Egyesület

Székhelye: 6782 Mórahalom, Szentháromság tér 1.

Képviselői:

 • Elnök: Szűcs Ferenc
 • Kincstárnok: Szundy Gábor
 • Titkár: Pipicz Mihály

Típusa: társadalmi szervezet

Cél szerinti besorolása: szociális tevékenység

Cél leírása: kölcsönös segítségnyújtás és embertársaink szolgálata, a mindennapi életben a nemzetközi megértés előmozdítása, a jó szándék és a béke ápolása, gazdálkodó és hivatásukat gyakorló személyek által a segítés és szolgálatkészség eszméje a Rotary International világszervezetében.

Megyei nyilvántartási szám: 3015/2013

Országos nyilvántartásbeli azonosító: 1993/2013

Eljárt bíróság neve: Szegedi Törvényszék

Határozat száma: 60088/2013. 7/I

Jogerőre emelkedés dátuma: 2013. 12. 17.

Adószám: 18517817-1-06

Dokumentumok

Alapszabály

RC Mórahalom Módosított Alapszabály

 

Közgyűlések

2017. május 18.

Közgyűlési meghívó

 

2016. szeptember 08.

Közgyűlési meghívó

Közgyűlési határozat

 

2016. június 16.

Közgyűlési Meghívó

Közgyűlési határozat

 

2016. február 18.

Közgyűlési Meghívó

Közgyűlési határozat

 

2015. november 18.

Közgyűlési Meghívó

Közgyűlési határozat

 

2014. október 02.

Közgyűlési Meghívó

Közgyűlési határozat

 

2014. június 26.

Közgyűlési Meghívó

Közgyűlési határozat

 

2014. május 15.

Közgyűlési Meghívó

Közgyűlési határozat

 

2013. december 19.

Közgyűlési Meghívó

Közgyűlési határozat

Rotary Club Mórahalom Egyesület

Partnereink

dm logo

tn 1szt erzsebet furdo logo

logo

SZEFOLOGO1

logo2

decathlon